Πτώματα και παραπτώματα | Κυριακή της Τυρινής


Τρία πτώματα. Τα βλέπουμε στην ευαγγελική περικοπή, που είναι παρμένη από την επί του Όρους ομιλία του Χριστού. Μιλάει για τρία παραπτώματα. Αμαρτήματα δηλαδή. Όσοι δεν προσέξουν τα παραπτώματα, καταντούν πτώματα. Όχι σωματικά, αλλά πνευματικά. Όποιος πέφτει σε παραπτώματα και δεν σηκώνεται με τον τρόπο που υποδεικνύει ο Κύριος, αυτός τελικά πέφτει ανεπανόρθωτα στο απύθμενο σκοτάδι της αιωνίου κολάσεως.

Ποια είναι τα τρία παραπτώματα; Η μνησικακία, η υπερηφάνεια και η φιλαργυρία. Ας ακούσουμε γι' αυτά τα εισαγωγικά λόγια του Χριστού: 

- Για το πρώτο λέει: "Εάν μή αφήτε τα παραπτώματα των άλλων, ουδέ ο πατήρ υμών αφήσει τα παραπτώματα υμών" (Ματθ. στ' 15).

- Για το δεύτερο: "Όταν νηστεύεις μη φανής τοις ανθρώποις νηστεύων, αλλά τω πατρί σου τω εν τω κρυτπώ" (στ. 18).

Για το τρίτο, το παράπτωμα της φιλαργυρίας: "Μη θησαυρίζετε υμίν θησαυρούς επί της γης, όπου σής και βρώσις αφανίζει και όπου κλέπται διορύσουσι και κλέπτουσι" (στ. 19).

Το πρώτο παράπτωμα έχει σχέση με την αγάπη. Τον αγαπάς τον άλλον; Και όταν λέω "τον άλλον", εννοώ κάθε άλλον, όλους τους ανθρώπους. Αν αγαπάς τους ανθρώπους, τότε αγαπάς και τον Θεό. Όποιος δεν αγαπά τον αδελφό του, τον οποιονδήποτε άλλον, αυτός δεν αγαπά τον Θεό (Α' Ιωαν. δ' 20).

Όποιος αγαπά τον άλλον, τον συγχωρεί για όσα του έχει κάνει. "Εάν αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ο πατήρ υμών ο ουράνιος" (στ. 15).

Όποιος δεν συγχωρεί τον άλλον, αποκλείεται να συγχωρεθεί από τον Θεό. Όποιος δεν συγχωρεί τον άλλον και του κρατά κακία και μούτρα και δεν του μιλάει και δεν τον χαιρετά, αυτός δεν έχει δικαίωμα να μπαίνει στο Ναό του Θεού (Ματθ. ε' 24).

- Λέει ο Χριστός: Αν πας στο Ναό και κρατάς δώρα (κερί, θυμίαμα, λάδι, πρόσφορο, χρήματα κλπ) και θυμηθείς στην πόρτα, ότι με κάποιον είσαι τσακωμένος, σταμάτα. Μη μπείς στο Ναό. Άσε απέξω τα δώρα σου, πήγαινε, συμφιλιώσου, "διαλλάγηθι" με τον άλλον, που είναι και αυτός αδελφός σου, και ύστερα έλα στο Ναό.

Όποιος δεν συγχωρεί τον άλλον ή τους άλλους, αυτός απαγορεύεται να λέει το "Πάτερ ημών". Γιατί να λέμε ψέματα και στην προσευχή; Ναι, λέμε ψέματα. Λέμε: "Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών" (Ματθ. στ' 12).

- Μα, αν δεν συμφωνούμε με τον άλλον;

- Και ποιος σου είπε να συμφωνείς με όλους; 

Άλλο αγάπη, άλλο συμφωνία. Την αγάπη την χρωστάω σε όλους. Την συμφωνία δεν την χρωστάω. 

Το δεύτερο παράπτωμα έχει σχέση με την υπερηφάνεια. Μιλάει για την νηστεία. Δεν είναι αρετή η νηστεία; Ασφαλώς, και μάλιστα η νηστεία της Μεγ. Τεσσαρακοστής που πλησιάζει και φανερώνει υπακοή και άσκηση. Ναι, αλλά πρόσεξε γιατί πίσω από τη νηστεία και τις άλλες αρετές κρύβεται το θηρίο: Η υπερηφάνεια! Όπως έκλεψε τις αρετές και τη νηστεία του Φαρισαίου, μπορείς και τις δικές μας να κλέψει.

Το τρίτο παράπτωμα έχει σχέση με τη φιλαργυρία. Δεν έχουν χρήματα πολλά, μα θα ήθελαν να έχουν. Αρκετοί βέβαια έχουν πολλά και μαζεύουν και άλλα και επενδύουν και αποταμιεύουν και θησαυρίζουν.

Γιατί; Γιατί πιστεύουν στο χρήμα, όχι στον Χριστό. Γιατί νιώθουν έτσι ασφαλείς... Γιατί νομίζουν ότι είναι δικά τους τα λεφτά. Γιατί θαρρούν πως τα χρήματα θα τους κάνουν ευτυχισμένους. Γιατί νομίζουν, ότι δεν θα χάσουν ποτέ...

Και ξαφνικά έρχεται ένας από τους τέσσερις κλέφτες και τους τα κλέβει. Ποιοι οι κλέφτες; Η οικονομική κρίσις, ο ένας κλέφτης, μια πολυδάπανη αρρώστια, ο δεύτερος, ένας ληστής ή διαρρήκτης, ο τρίτος. Ο θάνατος, ο τέταρτος και πιο σίγουρος. "Α ητοίμασας, τίνι έσται;" (Λουκ. ιβ' 20).

- Γιατί κλαις; ρώτησα κάποτε μία κυρία. Τι έπαθε ο αδελφός σου; Χτύπησε; Πέθανε κανείς; 

- Όχι! Μπήκαν κλέφτες και του πήραν όλα τα χρήματα και όλα τα χρυσαφικά...

Γέλασα.    - Γελάτε, μου λέει! 

- Ναι κυρία μου, γιατί προ καιρού του χτύπησε την πόρτα ο Χριστός της ελεημοσύνης και δεν τούδωσε τίποτε. Τώρα γιατί γελάω; Γιατί το είπε καθαρά ο Χριστός. "Μη θησαυρίζετε! Κλέφτες θα μπούν και θα σας τα πάρουν" (Ματθ. στ' 19). Βγαίνει ο Κύριός μου αληθινός...

Τι κρίμα! Να πέφτουμε στα τρία παραπτώματα, στη μνησικακία, στην υπερηφάνεια και στη φιλαργυρία. Παραπτώματα, που μας κάνουν πτώματα

Αλλ' όχι! Ο εαυτός μας δεν είναι για να γίνει πτώμα. Ανήκει στο σώμα του Χριστού.

Αγαπήστε με ταπείνωση την ελεημοσύνη. Καλή Σαρακοστή! 


Μικρό Κυριακοδρόμιο
Αρχιμ. π.Δανιήλ Αεράκης

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη