Πάνω απ' όλα η υγεία!
Πάνω από όλα η υγεία! Πόσες φορές ακούγεται, αυτόν ειδικά τον καιρό η φράσις αυτή; Φράσις που συγχρόνως είναι και αίτημα. Και ευχή. Κάποτε και προσευχή. Τις περισσότερες φορές προσευχή κατ' ανάγκην. Η προσευχή ως διέξοδος στα αδιέξοδα!
Πάνω από όλα η υγεία! Για όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από ανίατες ασθένειες, και μάλιστα μολυσματικές, μεταδοτικές. Τέτοια ήταν η αρρώστια των δέκα ανθρώπων της ευαγγελικής περικοπής. Καταδικασμένοι σε απομόνωση, σε καραντίνα. Είναι η πιο γνωστή λέξη σ' όλο τον κόσμο σήμερα. Μεταδοτική, θανατηφόρα η αρρώστια, που προσκαλεί ο παράξενος και πρωτοφανής ιός. Βέβαια η λέπρα ήταν χειρότερη από τον κορωνοϊό.
Σε δύο μοιάζουν, σε ένα διαφέρουν. Μοιάζουν στο ότι είναι και οι δύο μεταδοτικές και στο ότι είναι θανατηφόρες. Διαφέρουν στο ότι ο μεν ιός Covid-19 είναι αόρατος, ενώ η λέπρα είναι εμφανής.
Πάνω από όλα η υγεία! Διαφωνεί σε αυτό ο Χριστός; Διαφωνεί η Εκκλησία; Στην πρώτη λέξη διαφωνεί μόνο ο Χριστός: "Πάνω"! Όχι, δεν είναι η υγεία πάνω από όλα. Είναι αγαθό και μάλιστα σπουδαίο η υγεία, αλλ' όχι πάνω από το υπεράνω όλων των αγαθών, που είναι η σωτηρία της ψυχής. Σωστά έλεγε ένας παιδαγωγός: "Παιδί μου, αν χάσεις την περιουσία σου, χάνεις πολλά. Αν χάσεις την υγεία σου, χάνεις πιο πολλά. Αν χάσεις την ψυχή σου, χάνεις το πάν"!
Η υγεία είναι ευλογημένο αγαθό, αλλ' όχι το πρώτο. Ο Χριστός έθεσε αλάνθαστα την προτεραιότητα: "Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν" (Ματθ. στ' 33).
Πάνω από όλα η υγεία! Έτσι λέμε, και εν μέρει έχουμε δίκαιο. Γι' αυτό και ευχόμαστε: "Την υγειά μας νάχουμε και τ' άλλα τα βρίσκουμε". Και όταν κάνουμε πρόποση λέμε: "Στην υγειά σας".
Ο Χριστός αδιαφόρησε για την υγεία των δέκα λεπρών; Μερικοί, επειδή δεν έχουν δει με τα μάτια τους τον κορωνοϊό ή δεν έχουν βρεθεί σε εντατική να δουν πώς βασανίζουνται οι δασωληνωμένοι, αμφισβητούν. Στ' αλήθεια, λεπρούς έχετε δεί; Όχι! Μήπως λοιπόν, και η λέπρα ήταν ένα ψέμα;...
Αλλά δεν ενδιαφέρει η γνώμη του κάθε αμφισβητία. Μας ενδιαφέρει η στάσις του Χριστού. Ναι, ο Χριστός πονάει μ' αυτούς που πονάνε. Ακούει την κραυγή των δέκα λεπρών και σπλαχνίζεται. Η κραυγή σπαρακτική: "Ιησού επιστάτα, ελέησον ημάς" (στ. 13). Δεν είμαστε άξιοι! Μόνο το έλεός σου μπορεί να μας γιατρέψει...
Πάνω από όλα η υγεία! Αδιαφορεί ο Χριστός για την υγεία; Ποιός άλλος θεράπευσε τόσους αρρώστους από πάσης φύσεως αρρώστιες, και από ανίατες καταστάσεις; Μπορεί ο Χριστός; Ναι, μπορεί. Τότε γιατί δεν σπεύδει αμέσως να τους θεραπεύσει, αφού μάλιστα τα περισσότερα ιαματικά θαύματα τα έκανε αστραπιαία, σε μια στιγμή, με ένα λόγο Του; Γιατί; Μη ξενισθείτε! Για ν' απαντήσει σε όσους αμφισβητούν τους ειδικούς γιατρούς και τα φάρμακά τους. Ακούς και λένε:
- Στον Ναό του Θεού είμαι ασφαλής! Άμα έχω τον Χριστό, τι να τους κάνω τους γιατρούς; Και πού ξέρουμε εμείς τι κρύβεται πίσω από τη λεγόμενη επιστημονική έρευνα και την ιατρική διάγνωση; Και γιατί να λάβουμε τα μέτρα που μας επιβάλλουν οι γιατροί;...
- Στον Ναό του Θεού είμαι ασφαλής! Άμα έχω τον Χριστό, τι να τους κάνω τους γιατρούς; Και πού ξέρουμε εμείς τι κρύβεται πίσω από τη λεγόμενη επιστημονική έρευνα και την ιατρική διάγνωση; Και γιατί να λάβουμε τα μέτρα που μας επιβάλλουν οι γιατροί;...
Τέτοια και άλλα χειρότερα λένε μερικοί, ακόμα και λεγόμενοι θρησκευόμενοι. Μα ο Χριστός δεν είπε έτσι. Έστειλε τους δέκα λεπρούς στους ιερείς που την εποχή εκείνη επείχαν και θέση ιατρού.
- Καλά κάνετε και φωνάζετε ικετευτικά στον Χριστό, τον Ιατρό όλου του κόσμου. Αλλά θα πάτε και στους γιατρούς. Και προπαντώς θα διορθώσετε το σύνθημα:
Πάνω από όλα η υγεία! Από τους δέκα λεπρούς που καθαρίσθηκαν, ένας μόνο έβαλε το θέμα του σε αξιολογική σειρά. Είχε σώμα. Μα είχε και ψυχή. Οι εννέα τελικά ήθελαν την υγεία τους μόνο, δεν ήθελαν τον Χριστό. Ήθελαν το σώμα να γιατρευτεί, όχι η ψυχή να σωθεί. Ήθελαν την πρόσκαιρη υγεία, δεν ήθελαν την αιώνια σωτηρία. Θέλουμε θαύματα, δεν θέλουμε τον Χριστό, που τελεί κυρίως το μεγάλο θαύμα, τη σωτηρία την αιώνια.
Πάνω από όλα η υγεία! Εξαίρεση ο ένας, ο αλλοδαπός. Σαν τον είδε ο Χριστός στα πόδια του πεσμένο, να ευχαριστεί και να δοξάζει, του λέει: "Αναστάς πορεύου, η πίστις σου σέσωκέ σε" (στ. 19).
Σαν να του έλεγε: Οι εννέα πήραν εξιτήριο από την καραντίνα της λέπρας. Ένας μονάχα θέλησε να ζητήσει εξιτήριο από την καραντίνα της απώλειας, της αιώνιας σκοτεινής απομόνωσης. Σε έναν μόνο έδωσε ο Κύριος το εισιτήριο της σωτηρίας.
Άρα το "Πάνω από όλα η υγεία", ας το κάνουμε: "Πάνω από όλα η σωτηρία"! "Πάνω από όλα ο Χριστός της σωτηρίας".
Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης
Βιβλ. Μικρό Κυριακοδρόμιο
εκδ. 2022